Joulun kutsu!

Kata joulunajan aloittajaksi pöytääsi puuroa, pullaa ja karpalokakkua.  Juhlapulla taikina: 5 dl maitoa tai vettä 7...



Kata joulunajan aloittajaksi pöytääsi puuroa, pullaa ja karpalokakkua. 





Juhlapulla

taikina:
5 dl maitoa tai vettä
75 g hiivaa
3 dl sokeria
2 kananmunaa
50 g (1/2 rasia) hillottuja appelsiinin kuoripaloja
1 tl suolaa
(ripaus sahramia)
11/2 rkl kardemummaa
n. 13 dl vehnäjauhoja
200 g voita
täyte:
100 g voita
50 g hillottuja appelsiinin kuoripaloja
1 rkl kanelia
1 dl fariinisokeria
voiteluun kananmunaa
päälle raesokeria ja karpaloita


1. Lämmitä maito/vesi kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää joukkoon munat, appelsiinin kuoripalat, sokeri, suola ja kardemumma.

2. Lisää osa jauhoista voimakkaasti vatkaten. Lisää jauhoja vähitellen alustaen, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.

3. Sulata voi ja lisää se lopuksi taikinaan.

4. Kohota taikina lämpimässä paikassa noin kaksinkertaiseksi ennen leipomista. 

5. Jaa taikina kahteen osaan, painele mahdolliset ilmakuplat pois. Kaulitse taikinapaloista 2 x noin 45 x 30 cm levyt. Levitä taikinalevyille voi, sokeri, kaneli ja appelsiinin kuoripalat. Kierittele levyt rulliksi, asettele ne saumapuolet alaspäin. Jaa toinen rulla 2 palaksi, isompi ¾ rullan pituudesta ja toinen ¼.

6. Leikkaa rullat taloussaksilla ”auki” rullan päältä pitkittäin ja kierittele ympyröiksi uunipellille leivinpaperin päälle. Tee samoin pienemmille rullille. Kohota pullarinkuloita vielä puolisen tuntia.

7. Voitele pullat ja ripottele raesokeria päälle.  Paista pullarinkilöitä 225 asteisessa uunissa noin 20 – 30 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin.

8. Jäähdytä pullia hieman ja kokoa ne päällekkäin komeaksi, juhlavaksi keoksi.




Karpalokakku

pohja:
75 g hapankorppuja
75 g pipareita
75 g sulatettua voita
täyte:
6 liivatelehteä
1 dl karpalomehua
5 dl karpaloita
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (250 g) rahkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

päälle:
karpaloita ja karpalotäytteisiä suklaakarkkeja
karpalojauhetta


1. Jauha hapankorput ja piparit muovipussissa kaulimen avulla murusiksi. Sekoita joukkoon sulatettu voi.  Painele murumassa irtopohjavuoan pohjalle.

2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.  Sulata karpalot kohmeisiksi. Jauha karpalot sauvasekoittimella massaksi. Lisää joukkoon sokeri, tuorejuusto ja vanilja.  Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja kääntele se ilmavasti marjaseoksen joukkoon. 

3. Kuumenna karpalomehu. Puristele liivatelehdistä enin vesi ja liota ne mehuun. Sekoittele liivateseos marjamassaan nauhana, koko ajan sekoitellen. Kaada seos pohjan päälle ja laita kakku hyytymään jääkaappiin ainakin 4 tunniksi mieluiten seuraavan päivään.

4. Koristele kakku ennen tarjoilua karpaloilla ja suklaakarkeilla, ripottele pinnalle vielä karpalojauhetta.




Manteli-riisipuuro

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l mantelimaitoa
1 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa

1. Sekoita vesi ja riisit paksupohjaisessa kattila ja keitä kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Kaada mantelimaito joukkoon, kuumenna kiehuvaksi. Hauduta puuroa noin 45 min miedolla lämmöllä välillä sekoittaen.

2. Lisää suola ja vaniljasokeri puuron joukkoon. Muista myös yllätysmanteli (tai useampi) puuron joukkoon.




Lempeätä ja herkullista joulunaikaa!


Piantare lomailee joulun ja uuden vuoden yli, tavataan siis taas tammikuussa!

You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram

Flickr Images