Kohti kevättä!

Näillä jaksat Sitruksista saat C-vitamiinilisät, maustat annoksesi aromikkaiksi, piristät päivääsi ja saat samalla väriterapiaa.  ...


Näillä jaksat


Sitruksista saat C-vitamiinilisät, maustat annoksesi aromikkaiksi, piristät päivääsi ja saat samalla väriterapiaa. 

Kurkuman sanotaan olevan todellinen terveyspommi! Kurkuma hillitsee hiljaisia tulehduksia, auttaa flunssassa, on ystävällinen vatsalle ja sisältää monen monta muuta terveysvaikutusta. Kurkuma värjää annokset ihanan keltaiseksi ja maustaa mukavasti. Raasta ja käytä kurkuman juurta tai ripottele valmista jauhetta!







Kikherneletut

6 - 8 kpl
250 g kikhernejauhoja
½ dl öljyä
1 tl suolaa
ripaus kurkumaa ja rouhittua mustapippuria
1 l vettä
2 tl sitruunamehua
öljyä paistamiseen


1. Sekoita kuivat ainekset ja öljy keskenään. Lisää jauhoseokseen vesi vähitellen koko ajan sekoitellen. Lisää joukkoon sitruunamehu. Anna taikinan tekeytyä puolisen tuntia.

2. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja lisää taikinaa ohut kerros pannulle. Tee mahdollisimman ohuita lettuja. Paista letut molemmin puolin kauniin värisiksi. 

3. Tarjoa lettujen lisänä fetajuustoa, salaatteja ja versoja sekä siemensekoitusta. 


Kikhernejauhoja (gram-jauhoja) on tarjolla luontaistuotekaupoissa ja hyvin varustetuissa marketeissa, useimmiten gluteenittomien tuotteiden hyllyissä.
Kikhernejauhot ”sitovat” ainekset kasaan kananmunamaisesti, niistä voi valmistaa vegaaniset munakkaat. Kokeile jauhoja myös leivonnassa ja suurustamisessa.




Kurkkuvesi


1. Huuhdo kurkku ja vetele siitä juustohöylällä pitkittäin ohuita suikaleita. Kieputa kurkkusiivut pulloon yhdessä parin mintun oksan kanssa. Lisää vesi ja anna maustua hetkisen. 


2. Lisäile vettä pulloon samojen kurkkusiivujen ja mintun oksan kylkeen. Jääkaapissa ne säilyvät mainiosti muutaman päivää.






Sitrussmoothie


2 annosta

4 dl soijajogurttia tai maustamatonta jogurttia
1 banaani
1 rkl sitruunan kuoriraastetta
2 rkl sitruunamehua
1 rkl juoksevaa hunajaa
n. 1/2 cm pala kurkuman juurta tai 1 tl kurkumajauhetta


1. Paloittele banaani. Pese sitruuna ja raasta kuorta ja purista mehu. Kuori ja raasta kurkuman juuri.

2. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi smoothieksi.


Tämä pirteän keltainen smoothie aloittaa päiväsi tai antaa potkua työpäivän välipalana. 
Voit vaihtaa sitruunamehun ja sen kuoriraasteen appelsiiniin.





Lohilautanen


11/2 tummaa riisiä
400 g lohifileetä
3 rkl soijakastiketta
2 rkl seesamiöljyä
1 rkl limetin mehua
1/2 tl suolaa
erilaisia versoja
2 avokadoa
200 g broccoliinia
päälle seesamin ja kurpitsan siemeniä
Kastike:
1 appelsiinin mehu
1 sitruunan mehu
½ sitruunan kuoriraaste
2 tl juoksevaa hunajaa
2 tl sinappia
½ tl kurkumaa
1 tl korianterin siemeniä
½ tl suolaa
11/2 dl öljyä


1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaisesti.

2. Paloittele lohi suupaloiksi. Sekoita keskenään soijakastike, seesamöljy, limetin mehu ja suola. Kierittele lohipalat kastikkeessa ja laita ne jääkaappiin maustumaan muiden valmistelujen ajaksi.

3. Paloittele avokadot ja purista päälle hieman sitruunan tai limetin mehua. Paloittele broccoliinit pitkittäin ja keitä niitä vähässä vedessä muutama minuutti.

4. Asettele ainekset kauniisti tarjoiluvadille ja ripottele siemeniä päälle. Sekoita kastikkeen ainekset ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.


Näistä aineksista saat puhtia päivääsi, pakkaa ne eväsrasiaan ja nauti lounaaksi.


Mikä ihmeen broccoliini? 
Se on parsakaalin hoikka pikkusisko. Maultaan se on makeahko, herne- ja parsamainen. Myös koko varsi käy syötäväksi, nopea kypsentäminen riittää. Broccoliinia kutsutaan myös loppukesän parsaksi. Tätä hemaisevan vihreää herkkua viljellään myös Suomessa.





Porkkana-raakakakku


2 porkkanaa
3 dl saksanpähkinöitä
11/2 dl (keltaisia) rusinoita
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
½ dl appelsiinista puristettua mehua
1 tl appelsiinin kuoriraastetta

Kuorrutus:
2 dl cashewpähkinöitä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl appelsiinimehua
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunan kuoriraastetta
1 rkl vettä

päälle:
porkkanan kuorisuikaleita ja granaattiomenan siemeniä


1. Kuori ja paloittele porkkanat. Pese sitruuna ja appelsiini, raasta kuori ja purista mehut. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen/ blenderiin ja jauha tasaiseksi massaksi.

2. Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja painele taikinamassa tasaiseksi vuoan pohjalle. Peitä vuoka ja laita se jääkaappiin.

3. Liota cashewpähkinöitä vedessä mieluiten yön yli. Laita kaikki kuorrutuksen ainekset blenderiin ja jauha tasaiseksi massaksi. Päällystä kakku kuorrutteella ja vetele kuoritusta porkkanasta kuorimaveitsellä ohuita suikaleita kuorrutteen päälle. Kruunaa kakku vielä granaattiomenan siemenillä. 


Ainesten jauhaminen massaksi onnistuu myös sauvasekoittimella, mutta silloin sinulta vaaditaan kärsivällisyyttä. Alkuvaiheen junnauksen jälkeen pähkinät kyllä jauhautuvat viimein massaksi. Joudut ehkä irrottamaan pari kertaa terään juuttuneet pähkinät. 


Tämä herkku vie makean nälän, se on myös mainio välipala kahvitauolle.




Kuvat: Jonna Monola

You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram

Flickr Images