Oppineiden kukkia!

Nyt kun kalenteri on kääntynyt valon puolelle, on lupa aloitella siemenluetteloiden selaaminen ja viljelysuunnitelmien tekeminen. Eikös va...

Nyt kun kalenteri on kääntynyt valon puolelle, on lupa aloitella siemenluetteloiden selaaminen ja viljelysuunnitelmien tekeminen. Eikös vaan!
Zinnia, tsinnia, sinnia, oppineiden kukka. Tämä ryhdikkäästi, hehkuvat kukkansa ojentava kasvi hurmasi meidät viime kesänä.
Me, puutarha-aloittelijat ihailimme naapuripalstojen loistavia kukkarivejä ja kuulimme kukan nimeksi oppineiden kukan. Mitä ihmettä ”oppineiden kukka”, nimi jäi kerralla mieleen. Mistähän tämä ihastuttava kukka on moisen, suomenkielisen nimensä saanut? Jos joku sen tietää, viestitelköön ihmeessä.
Zinnia on alun perin kotoisin Meksikosta, merkintöjä löytyy 1700-luvun loppupuolelta. Kukka on levinnyt lähes ympäri maailmaa. Jossain maailman kolkissa se kasvaa myös villinä. 
Zinnia-nimen kasville on antanut Carl v. Linnè, joka nimesi sen saksalaisen kasvitieteilijän Johan G. Zinnin mukaan. Zinn oli kuvannut kasvit.  
Kiitollinen kukkija
Jossain oppaassa sanottiin zinnian kukkivan keväästä syksyyn, mikä lupaus! No, totuus lienee kesäkuusta syyskuulle, ehkäpä pidempäänkin, säistä riippuen.
Yksivuotiset zinniat kuuluvat asterikasvien heimoon. Kukinnot ovat kerrottuja tai yksinkertaisia. Lajikkeita ja värejä riittää hehkuvasta aniliinista ja oranssista, eleganttiin vanhaan roosaan ja limetin vihreään! 
Zinnia tykkää lämpimästä, kuohkeamultaisesta kasvupaikasta, tasaisesta kastelusta ja lannoittamisesta, mutta kovinkaan ronkeli se ei ole.
Zinnian varret ovat jämäkät ja kukat kestävät maljakossakin pitkään. Kukintojen värit myös haalistuvat kauniisti. 
Zinniat ovat mainioita mesikasveja päiväperhosille.

Avaruuskukka
Nasa uutisoi vuonna 2016, että ensimmäinen, avaruusaluksella, luonnottomissa olosuhteissa, siemenestä kasvatettu kukka oli oranssi zinnia. Kukkien ja vihannesten avaruusaluksilla kasvatus on osa laajempaa tutkimusta, jossa selvitellään ravinnon kasvattamista pitkillä avaruuslennoilla. Kiehtovaa!


Onko jo aika?
Nyt siemenluetteloita selailemaan ja valitsemaan ne zinnian huikeimmat värit! Palstapuutarhassamme kerrottiin, että viime vuonna siemenet pääsivät joistakin myymälöistä loppumaan. 
Me aiomme laittaa reilun kokoisen, väririkkaan zinniapenkin, innoissamme lupailimme näitä värikkäitä kukkia ystävämme heinäkuista juhlaa koristamaan!  

Kuvat: Erika Luoto ja Jatta Heinlahti

You Might Also Like

1 kommenttia
  1. Olen vasta ensi kertaa kasvattamassa oppineiden kukkaa. Saa nähdä mitä tulee. Ainakin kuvat ovat ihaqnan näköisiä


    VastaaPoista

Instagram

Flickr Images